OBSERVACIONS SOBRE EL "CORPUS CULINARI"

Tant en el primer com en el segon Congrés de Cuina Catalana celebrats a principis del 80 i dels 90, respectivament, es va veure la necessitat de disposar d’un inventari de la nostra cuina. La unanimitat tant dels que es van considerar com a experts com de l’extens voluntariat, va donar peu al treball que tot i fet per un equip reduït de persones amb força col·laboracions, va donar a la llum la primera edició al Novembre del 2006 i l’actual, la segona edició, al maig del 2011.

No cal dir que ens afegim a l’entusiasme i la celebració d’aquesta formidable feina, però portats per l’afany de millora hem llegit i rellegit totes dues edicions i creiem important afegir-nos-hi amb unes observacions. Esperem que ningú es molesti ja que són fetes amb ànim constructiu i sempre des del respecte a la magna feina realitzada.

Iniciem aquest espai obert a tothom per tal d'opinar directament sobre el CORPUS com una eina complementaria per, en el cas que hi hagi una tercera edició, aquesta sigui més enriquida.

Les observacions estaran dirigides tant als articles que hi ha en el llibre com, en algun cas, de les possibles mancances que hi observem.

Les entrades es van fent seguint l'ordre del llibre, per tant, van quedant en ordre invers, ja que en un bloc sempre queda com a primera la última entrada feta.



AGREDOLÇ DE PERNIL

Aquesta elaboració situada bàsicament a la zona de muntanya, sobretot l'alt Urgell i la Cerdanya, consistia en un aprofitament d'un pernil que no s'havia assecat bé.

Nosaltres recomanem posar primer a la paella la mel perquè es fongui, anant molt en compte que no es cremi, i després el vinagre. Una altra observació és que també es pot fer amb carn de porc fresca com ara la peça del coll feta a talls. I per últim, que aquesta elaboració té una arrel medieval catalana ja que la majoria de receptes d'aquesta època s'acaben dient "midli dolçor e agror". En aquells temps els catalans i els xinesos no es coneixien gaire i, per tant, creiem que és una coincidència culinària.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada